Produkt regionalny jest naszą szansą
W ostatnich latach szybko rośnie zainteresowanie konsumentów produktami regionalnymi i tradycyjnymi. Na rynku dominuje bowiem żywność produkowana masowo, którą można spotkać wszędzie - w każdym pobliskim sklepie czy supermarkecie.
W czasach globalizacji, wśród tysięcy atrakcji, konieczne jest znalezienie u siebie czegoś, co stałoby się magnesem dla turystów. Jednocześnie w wielu mazowieckich wsiach wytwarzane są wciąż na wpół zapomniane produkty żywnościowe. Wystarczy je tylko odnaleźć i pokazać – promując swoją wieś, gminę czy powiat.
Pielęgnowanie tradycji kuchni mazowieckiej jest drogą do skutecznej promocji całego Mazowsza. Sprzedaż produktów lokalnych jest również niepowtarzalną szansą na poprawę jakości życia mieszkańców bez ponoszenia znaczących nakładów finansowych. Ciekawość
i pieniądze konsumentów pozwolą sięgnąć po nieznane lub zapomniane smaki i specjały tzw. produkty z duszą.
Współczesny rynek żywności daje konsumentowi możliwość szerokiego wyboru towarów. Coraz większa dbałość ludzi o stan zdrowia rodzi w nich chęć poszukiwania żywności wytwarzanej z naturalnych surowców, bez wysokiego stopnia przetwarzania. Niski poziom chemizacji rolnictwa i stosunkowo mało intensywna hodowla powodują, iż tradycyjne mazowieckie produkty są „zdrowe” i smaczne. Przyjazny środowisku proces ich wytwarzania gwarantuje także, że są bezpieczne dla konsumentów. Wiele z nich powstaje dzięki wyjątkowym recepturom naszych pradziadów. Jak mówi wiersz:
„To co po Ojcach myśmy dostali,
dał Bóg Polakom, by to kochali,
by swą tradycję mieli wciąż w cenie,
i szanowali polskie korzenie.”
Tradycyjna kuchnia jest elementem wyróżniającym każdy region spośród wielu innych. Produkty regionalne integrują społeczność i aktywizują ją na rzecz wspólnych działań związanych z promocją i rozwojem regionu. Dlatego chcąc wykorzystać szansę na wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich, należy poszukiwać produktów regionalnych i analizować swój region pod względem zachowania dziedzictwa kulturowego.
Powiat szydłowiecki może pochwalić się bogactwem dziedzictwa kulinarnego. Na jego terenie w ostatnim czasie zaczęły działać prężnie Koła Gospodyń Wiejskich. Pracownicy Terenowego Zespołu Doradczego w Szydłowcu wspólnie z przychylnymi lokalnymi władzami samorządowymi zachęcają gospodynie wiejskie do promowania swoich produktów regionalnych w wielu konkursach, na wystawach i kiermaszach. W tym roku gospodynie zgłosiły swoje produkty do III edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Mazowsza”, który odbył się podczas Dożynek Wojewódzkich w Sierpcu. Celem tego konkursu była promocja najlepszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych tradycyjnych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu. Konkurs miał za zadanie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji oraz kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. W tym roku z powiatu Szydłowieckiego zgłoszono osiem produktów regionalnych w różnych kategoriach.
Nagrodzony II miejscem, w kategorii produkty pochodzenia roślinnego, został „Chleb Danusi” pani Danuty Woźniak ze Zdziechowa. Pozostałe produkty otrzymały zaszczytne wyróżnienia.
Teresa Sodel
MODR Oddział Radom
przyg. A.D.