Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Tel.: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl

APS   kleski    
sir logotyp 150x70fb sir      
A A A

W siedzibie MODR Oddział Siedlce odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Kobieta Przedsiębiorcza”. Tym razem jej tematem była żywność, żywienie i zdrowie, a spotkanie połączono z realizacją I Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych.

Na sali zgromadziła się liczna grupa kobiet: przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, wytwórczynie produktów tradycyjnych (głównie przetworów mlecznych), właścicielki gospodarstw agroturystycznych oraz panie aktywnie działające na rzecz przedsiębiorczości na wschodnim Mazowszu. Po oficjalnym rozpoczęciu konferencji przez Marka Niewęgłowskiego - dyrektora MODR Oddział Siedlce, część merytoryczną poprowadziła Maria Sudnik - kierownik Zespołu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki.

Wykład wprowadzający na temat Żywność tradycyjna w diecie człowieka wygłosiła prof. nzw. dr hab. Katarzyna Antosik z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). Omówiła ona wartość odżywczą wybranych produktów tradycyjnych, a swoją prelekcję zakończyła stwierdzeniem: „Bardziej ufam krowie, niż chemikowi”.

Następny wykład zatytułowany Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne – wygłosiła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcin - Nieczyporuk z Instytutu Nauk o Zdrowiu (Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach). W interesujący sposób przedstawiła fakty i mity dotyczące spożycia mięsa, zwracając szczególną uwagę na skutki jego obróbki termicznej - smażenie, wędzenie, grillowanie czy pieczenie na ruszcie - powodujące powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków.

Po przerwie kawowej ponownie wystąpiła prof. Katarzyna Antosik z wykładem „Jaja, mleko, ryby i miód a zdrowie człowieka”. Dynamiczna prelekcja wywołała duże zainteresowanie uczestniczek konferencji. - To nie żywność szkodzi zdrowiu – powiedziała na koniec pani profesor - to brak wiedzy o niej skraca życie”.

Istotną częścią obrad była prezentacja dobrych praktyk. Przykłady przedsiębiorczości kobiet wiejskich przedstawiły: Małgorzata Elis z Pilawy i Elżbieta Łęczycka z Białek (gm. Siedlce). Małgorzata Elis podzieliła się doświadczeniami zdobytymi podczas zakładania i prowadzenia własnej firmy „Wędliny domowe”, funkcjonującej w oparciu o działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.

Natomiast Elżbieta Łęczycka omówiła bardzo bogatą i interesującą działalność kobiet w Białkach pracujących w ramach Stowarzyszenia Aktywności Lokalnej Białki, która może być przykładem dla wielu innych mieszkańców wsi .

Program konferencji wzbogaciło podsumowanie I Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych - etapu oddziałowego. Wyniki konkursu, do którego zgłoszono 13 serów, przedstawiła przewodnicząca komisji Anna Siewierska z MODR Warszawa.

Zwycięzcami w konkursie zostały:

   I miejsce – Justyna Stefaniuk z Mostowa (gm. Huszlew) za ser podpuszczkowy z dodatkami,

   II miejsceAnna Michalczuk z Rządzy (gm. Jakubów) za ser kozi z Jakubowa,

   III miejsceAgnieszka Cieciera z Białek (gm. Siedlce) za ser kozi wędzony z młodziaków.

Spotkanie zakończyła degustacja serów, wędlin i innych regionalnych rarytasów. Organizatorem konferencji był Zespól Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki MODR Oddział Siedlce.

FOTOGALERIA

1. Marek Niewęgłowski - dyrektor MODR Oddział Siedlce wita uczestników
2. Uczestniczki konferencji
3. Wykład prof. dr hab. Katarzyna Antosik
4. Wykład prof. dr hab. Elżbiety Krzęcio-Nieczyporuk
5. Dobre praktyki - Małgorzata Bis prezentuje działalność swojej firmy Wędliny domowe
6. Justyna Stefaniuk, laureatka I miejsca konkursie serów odbiera dyplom i nagrodę
7. Rołada z sera podpuszczkowego na ostro Wiesławy Filipiuk
8. Ser podpuszczkowy z dodatkami (I miejsce z konkursie)

Tekst: Maria Sudnik MODR Oddział Siedlce

Zdjęcia: Ewa Gregorczyk Oddział Siedlce

Przyg. A.D.