XIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki - Regionów” – finał regionalny rozstrzygnięty
W dniu 22 czerwca w MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbył się Finał Regionalny XIII-tej edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblach regionalnych są Samorządy województw we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnegooraz ośrodkami doradztwa rolniczego i innymi podmiotami.
Konkurs realizowany był w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną.
Współorganizatorem konkursu na etapie regionalnym był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie. Do konkursu zostało zgłoszonych 60 mazowieckich regionalnych produktów żywnościowych w IV kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne
oraz 3 zestawy obiadowe i 4 produkty nominowane do nagrody Perła 2013.
Oceny dokonały dwie komisje konkursowe, niezależne dla obu kategorii. Nagrody główne przyznano za:
- Pasztet mazowiecki Adriany Machnacz „Młyn Gąsiorowo” z Gąsiowowa, gmina Świercze, powiat pułtuski.
- Kiełbasę podsuszana Gerarda Sobolewskiego z Dzierzążni, powiat płoński
- Pstrąga nadbużański wędzony Andrzeja Sosińskiego z Ołtarze Gołacze, powiat ostrowski.
- Ser biały z mleko krowy polskiej czerwonej, Andrzeja Mierzejewskiego z Wiśniewa, powiat ostrowski.
- Miód wielokwiatowy Nadwkrzański, Adama Piotrkowskiego z Żuromina, powiat żuromiński.
- Konfiturę wiśniową Hani, Hanny Kańkowskiej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Nieskorzy, powiat ostrowski.
- Korowaj weselny, Anny Szpury ze Starej Kornicy, powiat łosicki.
- Tradycyjne paczki rodzinne Anny Wojciechowskiej z Gzów, powiat pułtuski.
- Krupnik kurpiowski, Teresy Niedźwiedzkiej z Olszewo-Borki, powiat ostrołęcki.
- Nalewkę z pigwowca, Rafała Dzilińskiego z Ciechanowa, powiat ciechanowski.
- Gryczaki z grzybami, Iwony Garbulińskiej z Dosina, powiat legionowski.
Wyróżnienia otrzymali:
- Fafernuchy z marchewką, Andrzeja Żubrowskiego z Serafina, powiat ostrołęcki.
- Sękacz Podlaski, Wandy Osięciuk, z Hołowiecki, powiat sokołowski.
- Miód pitny na zakwasie, Anny Szpury, ze Starej Komornicy, powiat łosicki.
- Pieprz i wanilia, Marita Nałęcz, z Ludwinowa Zegrzyńskiego, powiat legionowski.
- Piwo babuni, Anny Wojciechowskiej z Gzów, powiat pułtuski.
- Pyzy ziemniaczane „biedaki”, Martyny Częścik, z Żulina, powiat węgrowski.
- Płatki róży w cukrze, Hanny kowalskiej z Winnik, powiat nowodworski.
Nominacje do nagrody „Perła 2013” otrzymali:
- Szynka Dębowa z Tynki, Martyny Częścik z Żulina, powiat węgrowski.
- Miód Wielokwiatowy Łąkowy z Kornicy, Anny Szpury ze Starej Komornicy, powiat łosicki.
- Chleb gryczany na zakwasie, Marzeny Nowakowskiej z Dosina, powiat legionowski.
- Słoneczny olej lniany, Krzysztofa Kowalskiego z Winnik, powiat nowodworski.
W drugiej kategorii konkursu główną nagrodę uzyskał Żurek babci Lodzi, golonka „po gawłowsku”, Zbigniewa Aksamita z Gawłowa, powiat płoński
Tegoroczna edycja konkursu pokazała, że jest to niezwykle ważna inicjatywa dla mieszkańców i pomimo, iż jest to już XIII edycja na Mazowszu wciąż jest wiele cennych produktów regionalnych.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy osiągnięcia sukcesu na szczeblu wojewódzkim i życzymy powodzenia podczas finału konkursu.